750 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo!
Image
Cilt

Retinol'e Bitkisel Alternatif: BAKUCHIOL

EczaLab . - Thursday, November 14, 2024

Cilt tipine ve ihtiyacına göre Retinol seçimi

Image

 Cilt bakımında çok popüler olan Bakuchiol; yaşlanma , leke ve akne karşıtı etkileriyle cilt bakımının gözdeleri arasında yerini almayı başardı. son zamanlarda İstenmeyen etkileri nedeniyle Retinol’den bu bitkisel ajana doğru bir yönelim söz konusu. Peki Retinol ve Bakuchiol etkileri aynı mı? Şimdi gelin birlikte bu sorunun cevabını öğrenelim. 

Bu yazımızda bakuchiol ile ilgili aşağıdaki konulara değineceğiz. 

Bakuchiol nedir, ne işe yarar? Saf Bakuchiol nedir? 

Bakuchiol yan etkileri nelerdir? kızarıklık yapar mı? 

Hassas ciltler bakuchiol kullanabilir mi? 

Bakuchiol ne zaman ve nasıl kullanılır? 

Bakuchiol hangi ürünlerle kullanılabilir , hangi ürünlerle kullanılmaz? 

Retinol mu? Bakuchiol mu? 

Retinol ve Bakuchiol karşılaştırmalı tablosu 

Bakuchiol nedir, ne işe yarar? 

Bakuchiol, etkileri bakımından retinol benzeri etkiler gösteren bitkisel bir içeriktir. Babchi bitkisinden elde edilir. Doğal yaşlanma karşıtı içerik olarak bilinir . Son dönemde sıkça adını duyduğumuz bu molekül ,Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır 

tıpkı retinoller gibi ; ciltte kolajen ve elastin seviyelerini arttırır, hiperpigmentasyonu azaltır ve akne, egzema gibi cilt sorunlarına karşı kullanılabilir. aynı zamanda Çok kuvvetli bir antioksidandır ve serbest oksijen radikallerinin bertaraf edilmesinde çok etkilidir. 

Saf bakuchiol ve babchi yağı aynı mıdır? 

Psoralea corylifolia bitkisinin çekirdeklerinden rafine edilen saf bakuchiol , babchi yağı veya diğer adıyla bakuchiol yağından daha konsantredir. Diğer bir deyişle babchi yağı belirli bir oranda bakuchiol içerirken , saf bakuchiol %100 dür. 

Bakuchiol yan etkileri nelerdir? 

Bakuchiol’un yan etkileri neredeyse yok denecek kadar azdır. bu sebeple retinollere üstünlüğü vardır. Hatta bazı uzmanlar bakuchiol’un hamilelikte de güvenli olabileceğini söylese de , bu konuda insanlar üzerinde yapılan testler omadığından kesin sonuç bildirmemektedir. Bu yüzden gebelerin hekim ve eczacılara danışmadan kullanmaması gerekir. 

Bakuchiol alerji veya kızarıklık yapar mı? Hassas ciltler kullanabilir mi? 

Yapılan çalışmalarda bakuchiol kullananlarda soyulma ve kızarıklık gibi istenmeyen etkiler gözlenmemiştir. fakat alerji potansiyeli kişiye göre değişebilen bir durum olduğu unutulmamalıdır. Cildimize retinolden çok daha nazik davrandığından sık kullanımda bile tahriş potansiyeli çok düşüktür. Tahriş olasılığı neredeyse sıfır olmasına rağmen bazı kullanıcılarda geçici ve hafif kızarıklık yaptığı bilinmektedir. 

Kullanıcıların neredeyse tümünde belirli bir yan etki gözlenmese de en doğru yöntem; ilk kullanımdan önce kol içinde küçük bir bölgede yama (patch) testi yapmaktır. Bu deneme bize oluşacak istenmeyen etkiler konusunda fikir verecektir. 

Bakuchiol ne zaman ve nasıl kullanılır?  

Eczalab Bakuchiol DuoSerum™ https://eczalab.com/bakuchiol-duoserum, haftanın her günü gece ve gündüz kullanılabilir. Her gün günde 2 kere kullanılarak maksimum etki gözlenebilir. Işığa duyarlılık (fotosensitivite) oluşturmadığı için gündüz kullanılmasında sakınca yoktur. Retinoller gibi akşam uygulama zorunluluğu bulunmadığından kullanımı daha kolaydır. 

Ayrıca bakuchiol fotostabildir yani güneş ışınlarına maruz kalsa bile parçalanmaz , bu özelliği de bakuchiol’un gündüz kullanılmasına olanak tanır. Fakat yaşam döngüsünü hızlandırdığı için hücrelerin MAVİ IŞIK ve UV ışınlarından olumsuz etkilenmemesi açısından güneş koruyucu kullanılması önerilmektedir. 

Bakuchiol hangi serumlarla birlikte kullanılabilir , hangileriyle kullanılmaz? 

Bakuchiol çok nazik olmasına rağmen yine de bazı serum ve içeriklerle kullanmak sakıncalı olabilir. Bazı ürünlerle birlikte kullanmak ise etkisini arttırabilir. işte bakuchiol ile birlikte kullanılması ve kullanılmaması gerekenler: 

Bakuchiol ile kullanılması sakıncalı içerikler 

AHA/BHA: Glikolik asit, mandelik asit, malik asit gibi alfa hidroksi asit türevleri ve salisilik asit gibi beta hidroksi asit türevleri ciltte tahrişe neden olabileceğinden bakuchiol ile birlikte kullanılmazlar 

C vitamini: C vitamini bakuchiol ile birlikte kullanılabilir ama yüksek dozda bazı C vitamini türevleri bakuchiol ile birlikte tahriş ve kızarıklığa sebep olabilir. 

Benzoil peroksit: akne karşıtı ürünlerde kullanılan bu içerik bakuchiol ile birlikte kullanılmamalıdır. 

Retinoller: bakuchiol retinollerin oksidasyonunu engelleyerek etkisi arttırır fakat ikisi birlikte kullanılacaksa retinolün dozu azaltılmalıdır, aksi taktirde istenmeyen etkiler görülmesi olasıdır. 

Peeling ürünleri: cilt soyucu ürünler cildin hassaslaşmasına neden olduğundan Bakuchiol ile birlikte kullanılmamalıdır. Bakuchiol ile kullanılabilen içerikler Hyaluronik asit: cilt nemlendirici olan bu içerik ince çizgi ve kırışıklıkların azalmasını sağlayarak Bakuchiol’e cilt bakımında yardımcı olur. Melatonin: yüksek antioksidan kapasitesi bulunan melatonin Bakuchiol ile birlikte kullanıldığında sinerjik etki gösterir. Eczalab Melatonine Duoserum™ https://eczalab.com/melatonine-duoserum , Bakuchiol serum ile kullanıldığında daha yüksek verim ve hızlı sonuçlar alınabilir Peptidler: cilt bakımında bitkisel retinol ile birlikte sorunsuz olarak kullanılabilir. Retinol mu? Bakuchiol mu? Hangisini kullanmalıyım? A vitamininin reçetesiz türevlerinden olan retinoller bitkisel hayvansal veya sentetik yollarla elde edilebilirler, Bakuchiol ise babchi bitkisinden elde edilir. Yani retinol kullanırken kökenini bilemezsiniz ama Bakuchiol kullanıyorsanız tamamen bitkisel kaynaklı , vegan olduğundan emin olabilirsiniz. Retinoller akne, egzema, pigmentasyon , yaşlanma belirtilerine karşı etkili olduklarından bugüne kadar sayısız araştırmalara maruz kalmış sayısız bilimsel makalelerde yerini almıştır. Ama retinollerin ciddi tahriş , soyulma, pullanma ve kızarıklık gibi istenmeyen etkilere sebep olması insanları alternatif aramaya mecbur bırakmıştır. İşte Bakuchiol tam da aranan bitkisel alternatiftir. Bakuchiol hassas ciltlerin kullanabileceği harika bir alternatiftir Bakuchiol retinol kadar etkili mi? 2019 yılında British journal of dermatology dergisinde yayınlanan bir akademik makaleye göre ; Retinol ve Bakuchiol serumlar karşılaştırılmış , lekelere karşı etkinlikleri birbirine çok yakın bulunmuştur. Öte yandan kızarıklık , soyulma ve pullanma gibi istenmeyen etkiler retinol grubunda önemli oranda gözlenirken , Bakuchiol grubunda anlamlı derecede az bulunmuştur. Bu iki madde etkileri bakımından aynı kabul edilirken , Bakuchiol çok daha tolere edilebilir niteliktedir. Yine 2014’te bilimsel bir dergide yayınlanan makaleye göre ; Bakuchiol 12 haftalık kullanımın ardından kırışıklık, leke, elastikiyet foto-hasar gibi durumlarda iyileşmeyi, retinole bağlı istenmeyen etkiler olmadan göstermiştir.

Retinol ve Bakuchiol beraber kullanılır mı? En çok merak edilen sorulardan biri de bu iki aktif birlikte kullanılır mı? Cevap evet ama doğru dozda formüle edilmesi gerekir. Bakuchiol çok güçlü bir antioksidan ve aynı zamanda fotostabil. Yani güneş ışığına maruz kalınca parçalanmıyor bu da onu daha stabil yapıyor. Formülasyonda birlikte kullanılınca ise retinolün parçalanmasını önlüyor, bu şekilde retinolün stabil kalmasını sağlayarak etkisini arttırıyor. Ama birlikte kullanımda retinolün nazik formlarını kullanmak ve yüksek dozlardan kaçınmak gerekiyor. 

Retinol ve Bakuchiol birlikte doğru dozlarda hassas bir şekilde formüle edilmesi çok önemli. İşte tüm bu sebeplerden dolayı Eczalab® Retinol 1.0 https://eczalab.com/retinol-10-duoserum ve Retinol 2.0 https://eczalab.com/retinol-20-duoserumserumlarda retinol ve bakuchiol birlikte özenle formüle edilmiştir. Eczalab® Bakuchiol https://eczalab.com/bakuchiol-duoserum serumda ise sadece bakuchiol ve etkisini destekleyici aktifler bulunmaktadır. 

Retinol ve Bakuchiol Karşılaştırma Tablosu 

bakuchiol vs retinol 
bakuchiol vs retinol 


Footer Example