Retinol, A vitamini türevi bir aktif bileşendir ve akne, leke, kırışıklık gibi cilt problemlerine karşı etkili oluşuyla uzun yıllardır cilt bakım dünyasında önemli bir yere sahiptir. Anti-aging ürünlerin vazgeçilmezi olan bu içerik, cilt yenilenmesini destekleyerek daha sağlıklı ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır.
Retinol ; akne , leke ve kırışıklık gibi cilt sorunlarına karşı etkili bir A vitamini türevidir. A vitamininin bazı türevleri hekim tarafından reçeteli satılırken bazı formları kozmetik endüstrisinde reçetesiz kullanılmaktadır.
Retinol, kolajen üretimini arttırarak ve hücre yenilenmesini destekleyerek Anti-aging etki gösterirken güneş lekelerine ve mavi ışık lekelerine karşı pigmentasyonu engelleyerek Leke Karşıtı etki gösterir. Öte yandan sebum dengesini sağlayarak Akne Karşıtı aktivite sergiler.
Kısaca Retinol’un etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
• İnce çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltır, hücresel yenilenmeyi hızlandırır.
• Sebum dengesini destekler, tıkanmış gözeneklerin açılmasını sağlayarak sivilce ve siyah noktaların oluşmasını engeller.
• Melanin sentezini baskılayarak leke görünümünü azaltır.
• Cildin daha genç, parlak, sağlıklı ve pürüzsüz görünmesini sağlar.
Retinol Kullanmak Sakıncalı mı?
Retinol her ne kadar faydalı bir içerik olsa da bazı hassas ciltlerde kuruluk, kızarıklık ve tahriş gibi ya etkileri görülebilmektedir. Bu yüzden retinol kullanırken dikkatli olmak gerekir. Öte yandan hamilelerin, hamilelik planlayanların ve emziren annelerin Retinol kullanması sakıncalıdır. Bu şekilde planları olanların uzman kontrolünde retinol yerine benzer etkileri olan bakuchiol kullanması bir alternatif olabilir.
Sonuç olarak retinol, (gebelik - laktasyon döneminde ve aşırı hassas ciltler hariç) doğru formüleedilmişse ve doğru şekilde kullanılırsa tehlikeli değil aksine faydalı bir içeriktir.
Yeni başlayanlar için Retinol
Daha önce retinol kullanmadıysanız, haftada bir kez düşük oranda retinol başlayabilirsiniz. Cilt alışana kadar aralıklı olarak kullanmaya özen gösterilmelidir. Başlangıçta hafif kızarıklık tahriş gibi durumlar olabilir zamanla cildiniz alışacaktır. Cildiniz alıştıktan sonra en az 3 gün arayla daha yüksek oranda retinol kullanabilirsiniz.
Eğer cildiniz hassassa ve retinole yeni başlıyorsanız önce mutlaka yama testi yapın. Sonuca göre bir yol izleyebilirsiniz.
Peki Yama testi (patch) nasıl yapılır?
Cildin hassas bölgelerinden olan bilek iç kısmına küçük bir bölgeye az miktarda ürün uygulanır ve 15-30 dk beklenir. Hassasiyet oluşturma durumuna göre ürünün sizin için güvenli olup olmadığına karar verilebilir.
Cilt kusması (Purging) nedir?
Retinol kullanmaya başlarken rastlanan durumlardan biride cilt kusmasıdır. Ciltte var olan problemlerin cilt yüzeyine taşınması sonucu gözlenir. Sadece retinolde değil hızlı cilt yenileme etkisine sahip bazı diğer aktiflerde de aynı etkiye rastlanır. Bu durum herkeste değil bazı kişilerde görülür. Cildin yenilenmesi sırasında bir tür cilt temizliği olarak kabul edilir. Kalıcı değildir cildin yenilenme döngüsünde bir siklüs boyunca (4-6 hafta) gittikçe azalarak düzelir.
Retinol yan etkileri nelerdir?
Retinol cilt hassasiyetine neden olabilir. Kızarıklık, kuruluk, soyulma gibi yan etkiler gözlenebilir. Bu durum genellikle geçicidir, cilt alıştıkça bu istenmeyen etkilerde azalma gözlenir.
Retinole Alternatif Arayanlara: Bakuchiol
Hassas cilde sahip olanlar veya farklı sebeple retinol kullanamayanlar için bitkisel bir seçenek Bakuchiol olabilir. Retinol ile benzer etkiler gösterir fakat cilde çok daha nazik davranır ve hassasiyet endişesi oluşturmaz.
Eğer siz de cildiniz için daha yumuşak ama etkili bir alternatif arıyorsanız, bitkisel içerikli Bakuchiol içeren serumumuzu keşfetmeyi düşünebilirsiniz.